nieuws

VanDrie Group verwacht miljoenen extra omzet

Industrienieuws

Kalfsvleesverwerker VanDrie Group verwacht dat het opheffen van de ban op Nederlands kalfsvlees door de Verenigde Staten de Nederlandse sector op termijn een extra omzet kan opleveren van circa $100 miljoen (ruim €74 miljoen) per jaar. Dat zei directeur Henny Swinkels zaterdag.

VanDrie Group verwacht miljoenen extra omzet

Het Nederlandse familiebedrijf (2500 werknemers), dat ook productielocaties heeft in België, Frankrijk en Italië, is naar eigen zeggen met een jaaromzet van 2,5 miljard euro wereldmarktleider op het gebied van kalfsvlees. ‘Het zal nog een jaartje duren voordat wij die extra omzet kunnen binnenhalen. Wij moeten in de VS terrein terugwinnen omdat andere partijen onze rol hebben overgenomen. Maar ons kalfvlees is van veel betere kwaliteit’, benadrukt Swinkels. Dat het ook weer mogelijk wordt om rundvlees naar de VS te exporteren, maakt volgens hem niet veel uit omdat Nederland meer importeert dan exporteert: ‘Nederland is een netto-importeur van rundvlees.’

Het sluiten van de grenzen voor vlees uit de Europese Unie in 1997 wegens de gekkekoeienziekte BSE leverde de VanDrie Group destijds een verlies op van omgerekend ruim 70 miljoen euro, zegt Swinkels. Hij ziet vandaag de dag grotere mogelijkheden voor Nederlands kalfsvlees in zowel de VS als Canada, dat naar verwachting het besluit van de VS zal volgen, omdat het product in restaurants populairder is geworden. ‘Het is licht verteerbaar en bevat weinig calorieën en sluit daarmee goed aan bij de gezondheidscultus in de VS en Canada.’ Jammer dat de ban zo lang heeft geduurd, vindt Swinkels, die tegelijkertijd benadrukt dat de rol van de Nederlandse overheid alleen maar valt te prijzen. ‘Ik ben heel blij met de voortdurende inspanningen van zowel bewindslieden als ambtenaren in de afgelopen jaren om dit voor elkaar te krijgen.’

Reageer op dit artikel