nieuws

Slachterij Compaxo installeert camera’s

Industrienieuws

Varkensslachthuis Compaxo heeft vorige week camera’s geïnstalleerd op de plaatsen met levende dieren voor meer controle op dierenwelzijn. De camera’s hangen in de losplaats, bij het verplaatsen en bij het opdrijven richting de restraine.

Slachterij Compaxo installeert camera’s
Archief Vleesmagazine

In de restraine moeten de dieren loskomen van de groep en achter elkaar gaan lopen. Dit is een lastig moment dat stress kan opleveren. ‘We willen dit zo goed en diervriendelijk mogelijk doen. Door gebruik van de camera’s kan er nu beter op worden toegezien dat al deze handelingen kalm en met zo min mogelijk stress voor de dieren worden verricht,’ aldus Compaxo. De beelden zijn continu inzichtelijk voor de bedrijfsleider, de directeur en de kwaliteitsmanager.

Dierwelzijn staat hoog in het vaandel bij Compaxo en het bedrijf heeft regelmatig contact met dierwelzijnsorganisaties als Eyes on Animals. De laatste keer dat de partijen samen door het Zevenaarse slachthuis liepen opperde Eyes on Animals om de camera’s op te hangen. Zij hadden dit eerder gezien bij slachthuizen in andere landen. Kwaliteitsmanager Tijje de Vries: ‘We zagen zeker het voordeel hiervan in. Het werkt niet alleen preventief, maar we kunnen de beelden ook gebruiken om onze medewerkers van feedback te voorzien.’ Vorig jaar installeerde Compaxo al vloerverwarming in de stal voor de eindlijners (varkens die niet gezond genoeg zijn om in de normale slachtgang mee te lopen en tot het einde van de dag moeten wachten). Het gebruik van stro in de stal was geen optie, waardoor de keuze op vloerverwarming viel voor meer comfort. Ook verminderden ze harde geluiden in de slachterij. (Bron: Boerderij.nl)

Reageer op dit artikel