nieuws

Slachterij beboet voor vies vlees

Industrienieuws

Ekro BV uit Apeldoorn is wederom bij een controle tegen de lamp gelopen. Dit keer ging het om (delen van) karkassen die vol zaten met zwarte vlekjes en uitwerpselen. Het bedrijf moest zich voor de economische politierechter in Zutphen verantwoorden.

Slachterij beboet voor vies vlees

Een vertegenwoordiger van het bedrijf zei tegen de rechter: ‘We voeren doorlopend verbeteringen door in onze processen, maar gaan daar blijkbaar niet snel genoeg in.’ Hij gaf aan dat zijn onderneming de zaakjes graag goed op orde wil hebben, schrijft De Stentor.

Zwart vet

De zwarte vlekjes op het vlees kwamen volgens hem van het vet dat wordt gebruikt om de kettingen (waaraan de karkassen worden vervoerd) te smeren. ‘De grote temperatuurverschillen in combinatie met de steeds wisselende vochthuishouding en luchtsnelheden, maken dat moeilijk. Vocht en vet gaan dan op elkaar inwerken’, legde de waarnemer van het bedrijf uit.

Inspectie

Normaal worden zulke plekjes van het vlees gesneden, maar dat was op 31 maart 2012 niet gebeurd. Toen kreeg Ekro voor de zoveelste keer controle. De Voedsel en Waren Autoriteit was begin dat jaar nog op inspectie geweest. De rechter: ‘Dat was toen kantje boord, maar men gaf uw bedrijf het voordeel van de twijfel.’ De afgevaardigde van Ekro vertelde ook dat zijn bedrijf toen met een fusie tussen oude en nieuwe afdelingen bezig was en dat daardoor de aandacht wellicht wat was verslapt.

Hercontrole

Inmiddels is de onderneming opnieuw gekeurd vanwege een nieuw procesonderdeel en alles was op orde. De benodigde vergunning is verkregen. De rechter vond dat goed om te horen en was van mening dat Ekro op de goede weg is en wilde dat stimuleren. Met een boete van 3.000 euro, waarvan de helft voorwaardelijk. Dat was conform de eis van de officier van justitie.

Reageer op dit artikel