nieuws

Willy Selten: ‘terugroepactie onzin

Industrienieuws

Vleesverwerker Willy Selten noemt de terugroepactie van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ‘onzin’. In het tv-programma Nieuwsuur zei hij ook dat ‘er nooit iets is gebeurd dat de volksgezondheid in gevaar heeft gebracht’.

Willy Selten: ‘terugroepactie onzin

De NVWA riep begin april 50 miljoen kilo vlees terug die door de groothandel uit Oss is verspreid, omdat de herkomst van het vlees onduidelijk is. Ook zou een deel van het rundvlees zijn vermengd met paardenvlees. De NVWA spreekt van grootschalige fraude en noemt het verdacht dat er wel paardenvlees bij Selten binnenkwam, maar geen paardenvlees werd verkocht.

Paardenvlees

Selten bevestigde in Nieuwsuur dat hij inderdaad regelmatig paardenvlees kocht. Daarvan zijn paardensnippers gemaakt en er is rundvet aan toegevoegd. Dat verkocht de vleesverwerker weer terug aan de leverancier van het paardenvlees. Op het etiket staat volgens Selten ’70-30-mix met aangepaste receptuur’.

Er zou nooit paardenvlees als rundvlees zijn verkocht. Selten zegt dat in zijn bedrijf nog 130 pallets met paardenvlees staan, die nooit zijn verkocht.

Ook een paard, dat sporen had van een verboden medicijn, is niet verwerkt. Dat in het dier een verboden medicijn is gevonden, hoorde de vleeshandelaar pas maanden nadat het dier was binnengekomen in Oss. Volgens hem ligt het paard nog in zijn koelcel.

Verhoor

Selten wordt verdacht van valsheid in geschrifte, oplichting en witwassen. Maar volgens hem klopt zijn administratie. Hij heeft niet meer de beschikking over zijn eigen administratie, omdat die in beslag is genomen. Selten geeft de NVWA de schuld van het faillissement van zijn bedrijf en diende eerder een schadeclaim van 5,8 miljoen euro in.

De vleesverwerker zegt dat hij morgen voor het eerst door de politie wordt gehoord. De NVWA wil niet reageren zolang het onderzoek nog loopt.

Onderzoek

Eind deze maand zal de NVWA aan minister Schippers van Volksgezondheid en staatssecretaris Dijksma van Economische zaken melden wat de rest van het onderzoek naar het vlees van Selten heeft opgeleverd.

Bron: NOS

Reageer op dit artikel