nieuws

Vleesbedrijf JBS weert ontbossing uit keten

Industrienieuws

Het Braziliaanse rundvlees- en leerbedrijf JBS, de grootste vleesverwerker ter wereld, doet een nieuwe poging om ontbossing uit de keten te weren.

Vleesbedrijf JBS weert ontbossing uit keten

Greenpeace en JBS maakten vandaag bekend dat zij de afspraken uit 2009 om ontbossing te stoppen nieuw leven te zullen inblazen. Drie jaar geleden tekenden JBS en andere rundveebedrijven een overeenkomst waarin zij instemden om niet langer leveranciers te accepteren die zich schuldig maken aan ontbossing in de Amazone. Ook boerderijen die zijn veroordeeld voor op slavernij lijkende arbeidsomstandigheden, of die opereren op beschermd grondgebied worden uit de leveranciersketen gesloten.

Banden met vleesbedrijf breken

Begin 2012 publiceerde Greenpeace International een rapport dat beweerde dat er gebreken in het controlesysteem van JBS zaten. Wereldwijd riep Greenpeace klanten van JBS op om de banden met het vleesbedrijf te breken zolang het niet voldoet aan de afspraken uit de overeenkomst. In Nederland lieten Sligro en Makro weten niet langer vlees van JBS af te zullen nemen. In reactie op de beschuldigingen in het rapport startte JBS een rechtzaak tegen Greenpeace Brazilië.

Om te laten zien dat JBS bereid is de Veeteelt Overeenkomst uit 2009 nieuw leven in te blazen, heeft zij een onafhankelijke audit op haar website gepubliceerd en heeft de juridische procedure tegen Greenpeace Brazilië stopgezet. Ook heeft het bedrijf een nieuw werkplan opgesteld dat de doelstellingen van de overeenkomst uit 2009 herbevestigd, inclusief de publicatie van jaarlijkse audits. ‘Met dit nieuwe hoofdstuk van de publieke overeenkomst wil JBS onze doelstelling versterken om productie en bosbescherming met elkaar te verzoenen’, zegt José Augusto de Carvalho Junior, de president van JBS Argentinie, Brazilie, Paraguay, Uruguay en Venezuela. Greenpeace reageert positief op de voornemens van JBS om serieus werk te maken om ontbossing tegen te gaan. ‘Klanten en burgers wereldwijd accepteren geen producten waarvoor regenwoud wordt gekapt. Beleid om ontbossing te stoppen is mogelijk en om dit te bereiken is het optreden van producenten, overheden en klanten fundamenteel’, zegt Marcelo Furtado, directeur van Greenpeace Brazilië.

Reageer op dit artikel