nieuws

Verbied paardenvlees van buiten de EU

Industrienieuws

Consumenten in België, Frankrijk en Italië willen een verbod op de import van paardenvlees uit landen waar het vlees niet voldoet aan EU-regelgeving rondom food en dierenwelzijn.

Verbied paardenvlees van buiten de EU

Dit blijkt uit onderzoek dat marktonderzoeksbureau Ipsos Mori heeft verricht voor dierenrechtenorganisatie Humane Society International, meldt EVMI.nl.

Het onderzoek werd gehouden in de drieEuropese landen waar het meeste paardenvlees gegeten wordt. In België is 84 procent van de consumenten voor een verbod op de import van dit paardenvlees, in Frankrijk 73 en Italië 85 procent.

Het onderzoek toonde ook aan dat consumenten weinig weten over de herkomst van het paardenvlees. De meeste mensen dachten dat het paardenvlees dat in hun land verkocht wordt, uit hun eigen land of een ander Europees land afkomstig is.

Vlees van buiten Europa

In de praktijk kwam in 2011 27,8 miljoen kilo vlees uit landen buiten Europa. Veel paardenvlees komt uit Mexico en Canada, en die paarden komen veelal illegaal uit Amerika. Omdat de VS een overschot aan paarden heeft, verdwijnen veel Amerikaanse paarden bijvoorbeeld in illegale Mexicaanse slachthuizen, waar weinig aandacht is voor dierenwelzijn.

Bovendien mogen paarden in de VS niet geslacht worden, dus bevat het vlees soms medicamenten die niet voor voeding bestemd zijn. Als dit vlees toch gegeten wordt, kunnen gezondheidsrisico’s ontstaan, stelt Humane Society International.

Reageer op dit artikel