nieuws

Mora wint castratiezaak van Varkens in Nood

Industrienieuws

Snackfabrikant Ad van Geloven/Mora mag vlees van gecastreerde biggen blijven gebruiken in de snacks. Het moederbedrijf van Mora won een rechtszaak die was aangespannen door de Stichting Varkens in Nood.

Mora wint castratiezaak van Varkens in Nood

Mora zwichtte vorig jaar niet voor de druk van de Stichting Varkens in Nood. Die dreigde vorig jaar diverse afnemers van vlees van gecastreerde biggen voor de rechter te slepen en stuurde ze zelfs een uitgebreide dagvaarding. Onder deze druk besloten vrijwel alle aangeschreven bedrijven, inclusief grote supermarkten zoals Albert Heijn en C1000, en grossiers zoals Sligro, hun inkoopvoorwaarden aan te passen.

Alleen Ad van Geloven/Mora hield voet bij stuk en liet het op een rechtzaak aankomen, die vorig jaar augustus nog werd uitgesteld. De zaak diende ruim een week geleden voor de Rechtbank Breda. Uit de afgelopen dinsdag gepubliceerde uitspraak blijkt dat Ad van Geloven gewoon vlees kan blijven gebruiken van gecastreerde biggen. Volgens de rechter kan nu nog niet worden gezegd dat castratie van biggen als onbetamelijk moet worden beschouwd. Ook omdat in de zogenaamde Verklaring van Noordwijk in 2007 is afgesproken dat castratie op termijn (2015) moet worden afgeschaft, met als tussenoplossing het verdoofd castreren van biggen. Bron: Snackkoerier

Reageer op dit artikel