nieuws

Maaltijden mét en tússen de sterren

Industrienieuws

Dit is het voer dat astronauten nu moeten etenPARIJS – Geen astronautenvoedsel meer, maar rode tonijn in citroensaus of gekruid kuiken met Thaise groenten. Binnenkort is het voor astronauten mogelijk, dankzij de Franse topkok Alain Ducasse.

Ducasse gaat zijn gerechten de ruimte in te sturen om astronauten die op langdurige missies eens wat anders voor te schotelen dan het vreselijke voedsel dat zij nu moeten inslikken.

De kok, die 25 restaurants heeft in tien landen en in het bezit is van in totaal negen Michelinsterren, ontwikkelt een en ander momenteel in samenwerking met de European Space Agency (ESA) en het Franse ruimtevaartcentrum.

Ducasse is al begonnen met het vacuüm verpakken van de maaltijden onder het label Space Food. De dozen zijn speciaal ontworpen en de maaltijden bevatten een minimum aan water. Er zijn al astronauten die hebben mogen voorproeven. Zij reageerden dolenthousiast.

Ook werkt hij voor ESA aan nóg een bijzonder project, genaamd Food for Mars. Hierbij creërt Ducasse haute cuisine recepten op basis van negen ingrediënten (rijst, uien, tomaten, soja, aardappelen, sla, spinazie, tarwe en spirulina).

Deze ingrediënten zouden in kassen op Mars geteeld moeten kunnen worden, zegt ESA, zodat eventuele ruimtevaarders die in de toekomst op Marsmissies gaan daar in hun eigen voedsel kunnen voorzien.

Reageer op dit artikel