nieuws

Export varkensvlees naar Groot-Brittannië neemt toe

Industrienieuws

Groot-Brittannië heeft de afgelopen twee maanden meer varkensvlees of daarvan gemaakte producten uit Nederland ingevoerd dan een jaar eerder.

Export varkensvlees naar Groot-Brittannië neemt toe

Tussen begin oktober en de kerst lag de wekelijkse aanvoer naar de Britse markt steeds boven of net onder de 3.000 ton, gemiddeld rond de tien procent meer dan in dezelfde periode in 2011.

Dat blijkt uit cijfers van het PVV/PVE, schrijft Boerderij. Groot-Brittannië neemt gemiddeld twintig procent van de export van Nederlands varkensvlees voor haar rekening en blijft daarmee veruit de grootste buitenlandse afnemer. Uit de schappen in de grote Britse supermarkten valt op te maken dat ook de uitvoer van kip naar Groot-Brittannië op een hoger niveau ligt, maar daar heeft PVV/PVE geen cijfers over.

De Britse douanestatistiek geeft aan dat in oktober 5.090 ton vers of diepgevroren varkensvlees uit ons land is binnengekomen. Dat is dertig procent meer dan in de voorafgaande maand en ook meer dan in de eerdere maanden. In dat cijfer is bacon niet meegeteld terwijl dat in de Nederlandse handelscijfers wel het geval is.

In de eerste week van december ging het bij de ruim 3.300 ton Nederlands vlees voor 2.300 ton om bacon. Volgens een woordvoerder is de hogere uitvoer te verklaren door de wat recent wat gedaalde koers van het Britse pond tegenover de euro. Bovendien blijft de vraag naar varkensvlees en daarvan gemaakte producten groot terwijl het eigen Britse aanbod daarmee geen gelijke tred houdt.

Reageer op dit artikel