nieuws

‘Duurzaam vlees in 2020 door bijmengen

Industrienieuws

De Nationale DenkTank introduceert een verdienmodel om verduurzaming rendabel en betaalbaar te maken. Dat geldt ook voor vlees.

‘Duurzaam vlees in 2020 door bijmengen

Het ‘Bijmengprincipe’ is een nieuw verdienmodel in de voedselketen en zorgt ervoor dat het reguliere aanbod kan verduurzamen. Een voorbeeld rond de tegenstelling tussen de milieu-efficiënte reguliere en diervriendelijker biologische kip maakt dit duidelijk. De biologische kip is momenteel zo’n vier keer duurder dan de reguliere kip. Dit wordt grotendeels veroorzaakt door het in stand houden van een aparte logistieke keten. Door duurzamere kip, die beter is voor mens, dier en milieu, als het ware in de reguliere keten ‘bij te mengen’ wordt duurzamere kip tegen een lagere meerprijs voor de consument wel bereikbaar. Kosten worden gespreid over alle producten in het schap en boeren kunnen zo duurzaamheid geleidelijker invoeren zonder grote investeringsdrempel of afzetrisico.

Eerste berekeningen van de DenkTank laten zien dat op deze manier het vleesaanbod in supermarkten in 2020 volledig duurzaam kan zijn, met een prijsstijging die voor grote groepen consumenten acceptabel is. Het bijmengprincipe kan daarnaast ook toegepast worden op ander voedsel, zoals groenten, fruit of melk. Met deze en andere oplossingen denkt De DenkTank dat Nederland 25 procent milieubelasting kan besparen ten opzichte van het huidige consumptiepatroon. Het DenkTank team, bestaande uit 21 talentvolle academici, heeft gedurende vier maanden gezocht naar duurzame oplossingen in de voedselketen, van boer tot voedselindustrie tot consument, en van afvalstroom tot nieuwe grondstof. Vanmiddag komen onder andere de volgende oplossingen voor de verschillende ketenschakels aan bod.

Reageer op dit artikel