nieuws

‘Doelen duurzame vleesproductie niet gehaald

Industrienieuws

De eerste doelen op weg naar een duurzame vleesproductie in 2020 zijn niet gehaald. Preventief antibioticagebruik is nog niet gestopt, gezond vee krijgt nog steeds antibiotica, een zwarte lijst met gevaarlijke antibiotica is er niet en ook een klokkenluidersregeling bestaat nog niet.

‘Doelen duurzame vleesproductie niet gehaald

Gedeputeerde Staten (GS) van Noord-Brabant hebben dat moeten constateren in antwoorden op vragen van Statenlid Martijn Kap. Ruim een jaar geleden maakten veehouders en supermarkten op initiatief van de provincie afspraken over duurzaam vlees vanwege onvrede over grote, volle stallen. Het doel is dat in 2020 nog alleen duurzaam vlees in de Nederlandse winkels ligt. Opsteller Daan van Doorn van het zogenoemde Verbond van Den Bosch stelde tot 2020 een aantal stappen voor. De eerste doelen moesten dit jaar worden gehaald. ‘Het is aan de sector zelf om een eind te maken aan preventief gebruik van antibiotica’, reageert GS in de antwoorden.

Toediening van antibiotica aan gezonde dieren door zogenoemde koppelbehandeling blijkt soms noodzakelijk omdat dieren steeds meer in grote groepen worden gehouden en er nog geen mogelijkheden zijn om ziekten snel te ontdekken. Koppelbehandeling komt erop neer dat gezonde dieren tussen zieke dieren ook antibiotica krijgen toegediend. Brabant werkt zelf aan een regeling voor boeren of dierenartsen die (anoniem) misstanden willen melden. In de loop van volgend jaar komt er een voorstel voor de klokkenluidersregeling, kondigt de provincie aan. Provinciale Staten hebben hun zorg over de voortgang van het proces vorige maand al laten horen en krijgen vanaf nu elk jaar een tussenstand. Procesvoorzitter Van Doorn is veel minder sceptisch. Hij wijst op het fors gedaalde antibioticagebruik. ‘Politici willen een meetlatje maar zo werkt het niet. Die stapjes zijn niet heilig. Het is een mentaliteitsverandering die veel sneller gaat dan ik durfde hopen. Er is al een hele stap voorwaarts gezet. De kwalititeitsslag is ruim voor 2020 gemaakt.’

Reageer op dit artikel