nieuws

Besmet vlees komt van Beimer Meat

Industrienieuws

Het vlees dat in Zweden uit de handel werd gehaald vanwege de EHEC-bacterie komt van vleesverwerker Beimer Meat uit Enschede.

Besmet vlees komt van Beimer Meat

De Zweedse autoriteiten vonden EHEC in rundvleessnippers van het Nederlandse bedrijf. Inspecteurs van de NVWA kijken nu of het bedrijf alle hygiëne- en voedselveiligheidseisen in acht neemt. Beimer is erg geschrokken, laat het bedrijf in een verklaring weten. ‘Wij kopen runderkarkassen van goedgekeurde, EG-erkende slachterijen. Ondanks onze zorgvuldige selectie van leveranciers, procescontrole en monitoring waaronder ingangscontrole blijkt uit informatie die wij uit Zweden hebben ontvangen, dat er mogelijk toch EHEC-bacteriën zijn aangetroffen. De aanwezigheid van deze bacteriën kan ontstaan zijn door afwijkingen tijdens het slachtproces.’  De kans bestaat dat het vlees al besmet was toen het bij Beimer, dat het vlees inkoopt bij slachterijen, binnenkwam. Beimer Meat verwerkt vlees van slachthuizen uit Hongarije, Polen, het Verenigd Koninkrijk en Letland. De NVWA gaat de autoriteiten in deze landen melden dat de bacterie in het vlees is gevonden.

Momenteel wordt geprobeerd te achterhalen aan welke bedrijven het vlees is geleverd. Zo’n 6 ton hamburger- en kebabvlees is in Zweden uit de handel gehaald. Twee kinderen zijn daar vorige maand ziek geworden van de darmbacterie. De bacterie zit in het maag-darmkanaal van runderen. Als het slachten niet hygiënisch gebeurt, kan het in het vlees terechtkomen. Het vlees in Zweden was al maanden op de markt voordat bleek dat er sporen in zaten van de gevaarlijke bacterie. De helft van de besmette lading was toen al verkocht, zo hebben de Zweedse autoriteiten laten weten. Mogelijk zijn daardoor al 60.000 besmette hamburgers over de toonbank gegaan.

Reageer op dit artikel