nieuws

Berenvlees zonder berengeur

Industrienieuws

Het aantal beren aan de slachthaken stijgt gestaag. Ondanks controle op berengeur aan de slachtlijn is het risico reëel dat steeds meer afnemers en consumenten vlees in de pan krijgen met een afwijkende geur.

Berenvlees zonder berengeur

Vaccineren tegen berengeur, immunocastratie, voorkomt stinkers. Uit onderzoek van Schothorst Feed Research blijkt dat gevaccineerde beren met een aangepast rantsoen qua groeiprestaties vergelijkbaar scoren met intacte beren en qua spierdikte zelfs beter. Steeds meer varkenshouders schakelen over op het mesten van beren. Daarmee lopen ze vooruit op het castratieverbod dat in Nederland op 1 januari 2015 ingaat. Niet castreren heeft voordelen voor dierwelzijn, groei en groei-efficiëntie. Daar staan nadelen als (agressief) berengedrag en risico van vlees met berengeur tegenover.


Lees de analyse in de industrie-special bij Vleesmagazine die 18 december verschijnt.

Reageer op dit artikel