nieuws

Wetenschappers twijfelen aan positief effect omega-3

Industrienieuws

haringLONDEN – Een team van Britse wetenschappers meent dat omega-3 vetzuren geen duidelijk positief effect hebben op de kans om te overlijden, hart- en vaatziekten of kanker.

De wetenschappers trekken die conclusie in het British Medical Journal na vergelijking van de resultaten van 89 eerdere onderzoeken. Ze keken onder meer naar studies waarbij de deelnemers langer dan zes maanden omega-3 vetzuren innamen. Ook werden onderzoeken bekeken waarbij mensen gedurende langere tijd werden gevolgd. De resultaten bleken te variëren, maar er werden geen sterke aanwijzingen gevonden voor de positieve effecten.

Bij een hogere inname van omega-3 vetzuren werd overigens bij geen enkel onderzoek een groter risico vastgesteld. De auteurs zeggen dan ook dat het advies om meer vette vis te eten gehandhaafd kan blijven. Wel stellen ze dat verder onderzoek noodzakelijk is.

Omega-3 vetzuren worden vanwege de gunstige eigenschappen toegevoegd aan veel levensmiddelen, zoals brood, vlees, margarine en andere zuivelproducten.

Lees ook:

Critici vegen vloer aan met Brits omega-3 onderzoek

Reageer op dit artikel