nieuws

Werkgelegenheid vleessector daalt fors

Industrienieuws

Werkgelegenheid vleessector daaltZOETERMEER – Vleesbedrijven ruilen steeds meer vaste krachten in tegen goedkope Oost-Europeanen. Dat meldde voorzitter Jos Ramekers donderdag tijdens een nieuwjaarsbijeenkomst van de PVE. De toenemende inzet van onder meer Polen baart hem zorgen.

De werkgelegenheid in de vleessector daalde vorig jaar overigens met tien procent. Oorzaken hiervan zijn onder meer fusies, verdergaande automatisering en toenemende concurrentie uit het buitenland. Met name in de vleeswarenindustrie is de daling erg hoog: 13 procent.

Toch is de krimp niet zo groot als de cijfers doen vermoeden, omdat veel vaste contracten worden ontbonden en de vleesbedrijven verder gaan met inleen- en uitzendkrachten. Steeds vaker komen deze uit Oost-Europa. Volgens Ramekers zijn momenteel drieduizend Polen werkzaam in de vleessector. De PVE houden dit jaar een bedrijfsenquête om de omvang van deze ontwikkeling precies in kaart te brengen.

De PVE verwachten een nog grotere instroom van Oost-Europeanen als het kabinet de strengere regels voor het verstrekken van arbeidsvergunningen in mei gaat versoepelen. Ramekers maakt zich daar zorgen over omdat het inhuren van tijdelijke (Oost-Europese) krachten de CAO-structuur aantast. ‘Daar krijgen we dit jaar discussie over’, voorspelt de PVE-voorzitter.

Ook de arbo-cijfers zullen daardoor een vertekend beeld gaan geven. Veel mensen die in de WAO belanden, of ziek worden worden vervangen door gezonde inleen- of uitzendkrachten. De FNV trok vorig jaar hierover al aan de bel. ‘Voor elke zieke Pool, wordt een gezonde Pool neergezet’, zei FNV-woordvoerder John Klijn enige maanden geleden al. Overigens hebben zich de afgelopen maanden al honderden Polen aangemeld als FNV-lid. De vakbond is niet zozeer tegen Oost-Europeanen, maar wil wel dat de vleesbedrijven deze werknemers gelijk werk voor gelijk loon geeft.

Reageer op dit artikel