nieuws

Wegkwijnziekte bij Deense varkensbedrijven

Industrienieuws

Wegkwijnziekte leidt meestal tot uitval van elf procentKOPENHAGEN – Bij tien procent van de varkensbedrijven in Denemarken is PMWS, ofwel wegkwijnziekte geconstateerd. Dat blijkt uit cijfers van de bedrijfsadviesdienst van de vleesbrancheorganisatie Danske Slagterier.

Bij wegkwijnziekte kunnen de dieren kunnen problemen krijgen met verschillende lichaamsfuncties. Longen, nieren, lever en maag/darmen kunnen aangetast worden, dieren worden bleek, enz. Meestal is er een sterk verhoogde uitval tussen 6 en 16 weken leeftijd. Als primaire ziekteverwekker wordt het Circo-2 virus genoemd.

In Denemarken zou het gaan om 626 besmette bedrijven. Uit onderzoek is gebleken dat de ziekte zich hoofdzakelijk 2 tot 4 weken na het spenen van de biggen openbaart. Gemiddeld leidt de ziekte tot uitval van elf procent.

Reageer op dit artikel