nieuws

Wageningse ‘haute couture’ polymeren bekroond

Industrienieuws

WAGENINGEN – Onderzoekers van de Agrotechnology and Food Sciences Group (AFSG), van Wageningen UR hebben nieuwe ‘designpolymeren’ ontwikkeld. Met deze nieuwe polymeren sleepten de onderzoekers de B-Basic Innovation Trophy binnen.

De nieuwe polymeren, gemaakt door gistcellen, vormen nanoporeuze gelen waarvan de eigenschappen van te voren heel precies bepaald kunnen worden. Zo kunnen er gelen gemaakt worden met gunstigere eigenschappen dan de gangbare geleermiddelen (zoals gelatine en agar agar). Dat kan door bijvoorbeeld de smelttemperatuur of de afgifte van geur- en smaakstoffen heel precies in te stellen.

Frits de Wolf, onderzoeker van AFSG en trekker van dit project, verwacht de eerste toepassingen binnen de levensmiddelenindustrie in het traject van kwaliteitsbeheersing en tracing & tracing. ‘De gelen kun je bijvoorbeeld zo maken dat ze reageren op bepaalde temperaturen en pH-veranderingen. Zo kunnen ze onder andere ingezet worden in productlabelling en sensormaterialen.

Wel denkt hij dat de polymeren in eerste instatie voornamelijk buiten de voedingsmiddelenindustrie te zien zullen zijn. Hij denkt dan aan de farmaceutische industrie en gewasbescherming. ‘Het materiaal namelijk nog erg kostbaar en er is waarschijnlijk nog een lange weg te gaan voordat polymeer toegelaten wordt als ingrediënt.’

De nieuwe polymeren legeden de onderzoekers geen windeieren. Eind maart hebben ze de B-Basic Innovation Trophy er mee gewonnen. Het prijzengeld (100.000 euro) zal worden ingezet voor verder onderzoek.

B-Basic (staat voor Bio-BAsed Sustainable Industrial Chemistry) wordt uitgevoerd en medegefinancierd door een Nederlands consortium dat opereert onder verantwoordelijkheid van ACTS, het NWO-onderdeel voor duurzaam chemisch onderzoek. In het programma werken de universiteiten van Delft, Leiden, Wageningen en Groningen samen met de instituten TNO en AFSG en de bedrijven DSM, Akzo Nobel, Shell en Paques.

Reageer op dit artikel