nieuws

VWA onderzoekt aanscherping controle veevoer

Industrienieuws

DEN HAAG – De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) bekijkt in overleg met de diervoederbranche en de veehouderij of de controle op het veevoer scherper moet. Dat zei inspecteur-generaal A. Kleinmeulman van de VWA dinsdag.

Aanleiding voor het overleg is de vondst van te veel dioxine in varkensvet, dat in België, Nederland en Duitsland in veevoer terecht is gekomen. Uit voorzorg zitten daarom in Nederland vijftig pluimveebedrijven en tweehonderd varkenshouderijen nog op slot.
Op welke punten de controleregels aangescherpt moeten worden, weet Kleinmeulman nog niet.
De VWA kwam de dioxinevervuiling op het spoor via een routinecontrole. Bedrijven zelf moeten echter ook via zelfcontrole de kwaliteit van het veevoer en de ingrediënten ervan in de gaten houden. Pas toen vorige week bleek dat een levering varkensvet aan mengvoerbedrijf O. Bouma in Andel van half december te veel van het kankerverwekkende gif zat, kwam ook een vervuiling van een eerdere partij vet (uit november) aan het licht.

31 januari 2006

Vervuild zoutzuur oorzaak dioxinecrisis

Nog geen indicatie vuil varkensvlees in winkels

30 januari 2006

Dioxinexaak vertakt naar Duitsland

VWA blokkeert 275 bedrijven

Eerder al hogere concentraties bij Bouman

29 januari 2006

Bron dioxinebesmetting gevonden

Korea sluit grenzen voor Nederlands varkensvlees

27 januari 2006

CBL moet diep zuchten van dioxineaffaire

26 januari 2006

Dioxinevoer mogelijk bij honderden varkenshouders

Gevolgen dioxine voor vleessector nog onduidelijk

Reageer op dit artikel