nieuws

VWA negeerde signalen MRSA op vlees

Industrienieuws

DEN HAAG – De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft in juli of augustus de eerste signalen gehad over de aanwezigheid van de multiresistentie ziekenhuisbacterie (MRSA) op varkensvlees. Dat meldt het Vara-televisieprogramma Zembla.

VWA negeerde signalen MRSA op vlees

DEN HAAG – De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft in juli of augustus de eerste signalen gehad over de aanwezigheid van de multiresistentie ziekenhuisbacterie (MRSA) op varkensvlees. Dat meldt het Vara-televisieprogramma Zembla.

Arts-microbioloog J. Kluytmans van het Amphia Ziekenhuis in Breda heeft in Noord-Brabant 80 verschillende varkensvleesproducten uit de supermarkt op MRSA getest, twee monsters bleken besmet te zijn. De Voedsel en Waren Autoriteit heeft in die vondst geen aanleiding gezien direct nader onderzoek te doen. De VWA heeft voor het komend jaar een onderzoek op het programma staan.

In een reactie in het tv-programma zei Rob van Oosterom van de VWA dat tot nu toe niet duidelijk was, dat het vlees besmet kon zijn. Van Oosterom is echter zelf al in de zomer door Kluytmans op de hoogte gesteld van de resultaten van het onderzoek dat het ziekenhuis liet doen, omdat de VWA dat niet doet.

Uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu blijkt dat veel varkenshouders en hun familieleden besmet zijn met de MRSA-bacterie, die ook bij varkens voorkomt. De bacterie kan in ziekenhuizen levensbedreigende infecties veroorzaken.

De Partij voor de Dieren heeft Kamervragen gesteld over de kwestie.

Links:
Uitzending van Zembla
MRSA op VWA-site

Reageer op dit artikel