nieuws

VWA: meer meldingen dode vogels

Industrienieuws

Dode vogels worden meteen onderzochtDEN HAAG – Nederlanders zijn de laatste dagen fanatieker in het melden van dode eenden, ganzen en andere vogels in parken en natuurgebieden. Dat meldde een woordvoerster van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) woensdag.

De media-aandacht voor de oprukkende vogelgriep heeft mensen ‘alerter’ gemaakt. Sinds de vondst van het H5N1-virus in Europese zwanen in onder meer Italië en Griekenland komen dagelijks ‘enkele tientallen meldingen’ van dode vogels uit het hele land binnen, stelt ook een zegsman van de Algemene Inspectiedienst (AID). ‘In januari kwam dat aantal in een week binnen. Hoe meer het in het nieuws is en hoe dichterbij het komt, hoe alerter mensen zijn.’

De AID heeft vorig najaar een meldlijn (045- 5466230) ingesteld waar mensen de vondst van dode vogels kunnen doorgeven. De inspectiedienst speelt deze meldingen door aan de VWA, die de dieren zo nodig ophaalt en onderzoekt op aanwezigheid van bijvoorbeeld het vogelgriepvirus.

Ook op dit moment laat de VWA gevonden dode vogels onderzoeken. Volgens de zegsvrouw zijn sinds de opening van het meldpunt al meerdere vogels op het gevaarlijke virus onderzocht, maar is ‘tot nu toe nog niks aangetroffen’.

De AID-zegsman zegt dat mensen voornamelijk losse exemplaren aanmelden, maar ook meerdere dode hobbykippen in een ren achter het huis komen bij het meldpunt binnen.

Klik hier voor het vogelgriepdossier.

Reageer op dit artikel