nieuws

VWA: hoofdconclusie maaltijdenrapport blijft overeind

Industrienieuws

VWA zegt dat maaltijden als deze te weinig vezels bevattenDEN HAAG – De VWA blijft erbij dat er te weinig vezels zitten in kant-en-klaarmaaltijden. Wel heeft de voedselautoriteit het omstreden rapport hierover vorige week onder druk van twee ministers van de website gehaald.

Volgens het CBL (Centraal Bureau Levensmiddelenhandel) is het rapport te gedateerd, wordt een verkeerde definitie van kant-en-klaarmaaltijden gehanteerd, en geeft de VWA onjuiste informatie met betrekking tot etikettering.

VWA-woordvoerster Marie-Louise Borsje verklaart dat de toonzetting van de kritiek wel erg hard is. ‘We hebben in het rapport duidelijk vermeld in welke periode (maart/april 2005) de monsters zijn genomen. Ook hebben we precies vermeld om welke producten het ging.’

Overigens blijft de hoofdconclusie en de methodiek van het onderzoek overeind, aldus Borsje. Deze luidde: ‘In kant- en klaarmaaltijden zitten over het algemeen te weinig groenten en voedingsvezels. Slecht 2 procent van de maaltijden voldoet aan alle voedingsrichtlijnen voor een hoofdgerecht.’

Overigens is de kritiek van het CBL op het etiketteringsverhaal van het VWA wel erg hard. De VWA stelt dat het de voorkeur verdient om de voedingswaarde per portie aan te geven, terwijl wettelijk is verplicht om de voedingswaarde per 100 gram te declareren. Dat wil niet zeggen dat het een het ander uitsluit, aldus Borsje. ‘Bovendien heeft het onze voorkeur, dat wil niet zeggen dat het wettelijk verplicht is.’

Lees ook:
VWA moet maaltijdenrapport van website halen

Reageer op dit artikel