nieuws

VWA blokkeert meer ‘fout’ vlees van buiten EU

Industrienieuws

DEN HAAG – De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft vorig jaar meer dierlijke producten tegengehouden die van buiten de EU werden ingevoerd.

VWA blokkeert meer ‘fout’ vlees van buiten EU

DEN HAAG – De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft vorig jaar meer dierlijke producten tegengehouden die van buiten de EU werden ingevoerd.

Dat gebeurde omdat de producten niet geschikt waren voor consumptie. Partijen werden bijvoorbeeld afgekeurd omdat ze te hoge gehaltes aan zware metalen of antibiotica bevatten.

Het ging in totaal om 284 partijen. Dat was een verdubbeling ten opzichte van 2006, meldt het AD. In gewicht ging het om zo’n 3.000 ton. Dat is in totaal ongeveer 1 procent van de totale import.

Het percentage dat de VWA afkeurt, is de laatste jaren stabiel, stelt hoofd import Jack Vera. Maar doordat de EU meer voedingsmiddelen importeert neemt het absolute aantal partijen dat niet in orde is wel toe.

Teruggestuurd
Twee derde van de afgekeurde partijen werd teruggestuurd naar het land van herkomst. Die producten krijgen een aparte markering. Dit wordt tevens vastgelegd in een centrale Europese databank, om te voorkomen dat de partij via een andere haven alsnog de EU binnenkomt. De overige 30 procent ging naar een Nederlands destructiebedrijf.

Een van de landen waarvan de VWA de exportproducten goed in de gaten houdt is India. Dat land mag, vanwege een slechte hygiëne, bijna geen voedingswaren exporteren.

Rotterdam is een belangrijke toegangshaven voor de Europese markt voor vlees- en visproducerende landen uit Azië, Afrika en Zuid-Amerika. Zo komt 80 procent van de kipfilets die in Europa worden gegeten uit Zuid-Amerika en deze invoer loopt vrijwel volledig via Rotterdam.

Lees ook:
Ook controles uitsnijderijen openbaar (3 juni 2008)
Consumenten willen chloorkip niet (28 mei 2008)
Kippenvlees vaker buiten EU geproduceerd (22 mei 2008)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over vlees van buiten de EU

Reageer op dit artikel