nieuws

VVD wil actie tegen Japanse kippenboycot

Industrienieuws

kippen.jpgSTRAATSBURG – Europees Parlementslid Jan Mulder (VVD) heeft de Europese Commissie gevraagd actie te ondernemen tegen Japan. Het land weigert sinds kort Nederlands kippenproducten, omdat het pluimvee hier sinds donderdag gevaccineerd wordt tegen vogelgriep.

‘De Europese Commissie moet alle mogelijkheden benutten om ervoor te zorgen dat de handel door kan gaan. Desnoods moet Brussel een proces aanspannen tegen Japan bij de Wereld Handels Organisatie WTO’, aldus Mulder.

Nederland en Frankrijk zijn vooralsnog de enige EU-landen die pluimvee vaccineren tegen de oprukkende vogelgriep. De actie stuit op bezwaren van Japan, dat vreest dat het nu moeilijk onderscheid kan maken tussen het virus en het vaccin.

Japan kocht vooral veel Nederlands eiwitpoeder voor de visindustrie. Dit was een omzet van circa 50 miljoen euro per jaar. (ANP)

Reageer op dit artikel