nieuws

VVD: EU moet vaccinatie betalen

Industrienieuws

Wie betaalt de vaccinatie van het pluimvee?BRUSSEL – Europarlementariër Jan Mulder van de VVD wil dat de EU (deels) voor de kosten opdraait van het vaccineren van pluimvee.

Mulder stelt de kwestie aan de orde omdat de Franse overheid heeft besloten de vaccinatie van het pluimvee in eigen land te betalen. In Nederland moet de pluimveesector daar zelf voor opdraaien.

Volgens Mulder kan dit leiden tot concurrentieverstoring. De VVD’er vindt het niet meer dan legitiem dat de EU (een deel) van de kosten betaalt, omdat vaccinatie de verspreiding van vogelgriep, met alle (financiële) gevolgen vandien, in de EU kan tegengaan.

Ook voorzitter Jan Wolleswinkel van de Nederlandse Pluimveehouders Organisatie (NOP) pleit voor een ‘potje’. Groepen pluimveehouders dreigen de dupe te worden van de aanstaande vaccinatie van het buiten scharrelende pluimvee, aldus de NOP-voorzitter. Hij wil dat zij straks aanspraak kunnen maken op een schadepotje.

Klik hier voor alle berichten over de vogelgriep

Reageer op dit artikel