nieuws

Vogelgriep schrijdt voort

Industrienieuws

PARIJS/WARSCHAU – Het aantal landen en gebieden in Europa waar de vogelgriep heerst, breidt uit. Daarbij gaat het om de ook voor mensen gevaarlijke variant van de vogelgriep H5N1.

Zo blijken twee dode zwanen die vrijdag zijn gevonden in het noorden van Polen de dodelijke H5N1-variant van de vogelgriep te hebben. Dat meldde de Poolse staatstelevisie maandag op gezag van een veterinair instituut dat de kadavers onderzocht. Het is de eerste keer dat het virus opduikt in Polen.

De vogelgriep is ook ontdekt in de buurt van de Zuid-Franse stad Marseille. Daar blijkt een op 28 februari dood gevonden wilde zwaan eveneens te zijn overleden aan H5N1, zo meldde het ministerie van Landbouw zondag. Het dier werd gevonden vlakbij het Berre-meer dat naast de luchthaven van Marseille ligt. Vogelgriep werd voor het eerst op 18 februari in Frankrijk ontdekt. Met de laatste besmetting komt het aantal boven de dertig. Alle eerdere gevallen in Frankrijk werden ontdekt in het departement Ain.

In het Duitse Nedersaksen is voor het eerst H5N1 vastgesteld. Een dode gans bleek het voor mensen gevaarlijke virus te hebben. Het dier was zondag al gevonden. In totaal zijn nu zes deelstaten door vogelgriep getroffen. Volgens het ministerie van Landbouw herbergt de deelstaat 60 procent van het landelijke pluimveebestand in Duitsland. Dan gaat het om 72 miljoen kippen, eenden, ganzen en kalkoenen.

Reageer op dit artikel