nieuws

Voeren biggen en vleesvarkens in koppels kan beter

Industrienieuws

WAGENINGEN – Het voeren van biggen en van vleesvarkens in koppels kan beter en nauwkeuriger. Dit blijkt uit onderzoek van Wageningen UR Livestock Research naar nieuwe voersystemen.

WAGENINGEN – Het voeren van biggen en van vleesvarkens in koppels kan beter en nauwkeuriger. Dit blijkt uit onderzoek van Wageningen UR Livestock Research naar nieuwe voersystemen.

Onderzoekers ontwikkelden twee nieuwe voersystemen in nauwe samenwerking met het bedrijfsleven op Varkens Innovatie Centrum Sterksel. Het onderzoek is onderdeel van het project ‘vitale vleesvarkens’ dat uitgevoerd wordt in opdracht van het Productschap Vee en Vlees.  Met het systeem ‘Jong geleerd, oud gedaan’ is de opname van vast voer van biggen in de eerste twee dagen na spenen te verhogen.  Met het systeem ‘Voeren op maat’ blijkt het mogelijk vleesvarkens in koppels individueel te voeren.

Jong geleerd, oud gedaan
Met dit systeem leren biggen al voor spenen voer op te nemen via een voersysteem dat ook na spenen wordt ingezet. Het systeem gebruikt het eetgedrag van de zeugen om de biggen zelf te leren eten. Als de zeugen worden gevoerd, klinkt er een zoemer (Pavlov effect) en kunnen zeugen én biggen bij het voer. Op deze wijze ontwikkelen ze een behoefte (eetlust) en eetgedrag, dat ze na spenen voortzetten. 

Het bleek dat hoe hoger de reactie voor spenen (dus hoe meer biggen per toom reageren op de zoemer), hoe hoger de voeropname en groei na spenen. Van de geobserveerde biggen bezocht meer dan 97% de eerste vier uur na spenen de voertrog. De gemiddelde voeropname per dier per dag lag gemiddeld op 176 gram (op dag 1 na spenen) en op 240 gram (op dag 2 na spenen).
 

Het voersysteem ‘Jong geleerd, oud gedaan’ is ontwikkeld samen met Coppens Constructie en Stalinrichting en Coppens Diervoeding.

 

Reageer op dit artikel