nieuws

Voedselketen pakt derving aan

Industrienieuws

AfvalverwerkingWAGENINGEN – Automatiseringsbedrijf IBM wil samen met onder meer Unilever, Wageningen UR, supermarkten, Sodexho, horeca-ondernemingen en The Greenery derving en voedselverspilling aanpakken.

Onlangs bleek uit onderzoek van het Consumentenplatform van het ministerie van Landbouw dat in de voedselketen inclusief de consument voor 3 miljard euro aan eten en drinken wordt weggegooid. Schrikbarend hoge cijfers bekend over het weggooien van vers, waren al eerder bekend.

Begin dit jaar namen de Universiteit van Wageningen en IBM al stappen om te komen tot het consortium. Het consortium wil de voedselverspilling door boeren, handel, industrie, horea en huishoudens te lijf gaan.

Een belangrijk aspect is het voorkomen van derving. Consumenten pakken bijvoorbeeld zuivel dat nog zo lang mogelijk houdbaar is, waardoor de ‘oudste’ pakken dreigen te moeten worden weggegooid. Daarom moet er slim worden bijgevuld.

IBM wil beschikbare informatie beter ontsluiten voor iedereen. ‘Het is van tevoren bekend of er een goede sinaasappeloogst komt. Daar kun je op inspelen door goede recepten met sinaasappelen te bedenken en te verspreiden. Ook kun je kijken of het mogelijk is sinaasappelen te exporteren naar landen waar ze nog weinig worden gegeten’, aldus IBM.

Het consortium probeert vijf jaar lang te situatie te verbeteren en de mentaliteit te veranderen. Dat kost 45 miljoen euro.

Lees ook:
Consument en producent gooien voor 3 miljard aan eten weg
Website tegen verspilling

Reageer op dit artikel