nieuws

Vleessector heeft redelijk jaar achter de rug

Industrienieuws

ZOETERMEER – Ondanks de daling van de vlees- en vleeswarenconsumptie heeft de Nederlandse vee- en vleesector een redelijk jaar achter de rug. Dat zei voorzitter Jos Ramekers van de Productschappen Vee, Vlees en Eieren donderdag tijdens de presentatie van de voorlopige jaarcijfers.

Behalve de eiersector, behaalden alle sectoren vorig jaar een positief bedrijfsresultaat. Tevens zagen zij hun productie toenemen. De bruto eigen productie (BEP) kwam uit op ruim 2,7 miljoen ton. Dit is een toename van 51.000 ton (+ 2 procent) en vertegenwoordigt een waarde van 4,7 miljard euro. In de rundersector was de toename het grootst (4 procent). Dit komt volgens de PVE met name door het toegenomen slachtgewicht.

In de pluimveesector nam bedroeg de toename 2 procent en kwam de BEP uit op 614.000 ton. De varkensvleessector zag de bruto eigen productie eveneens met 2 procent groeien en kwam uit op 1,6 miljoen ton. De BEP van de kalfssector steeg met drie procent, tot 183.000 ton.

De roodvleessectoren en de pluimveesector zagen hun inkomen door de groei stijgen. Vooral de vleeskuikensector boerde goed. Het gemiddelde gezinsinkomen kwam uit op 100.000 euro in de plus. De groei werd overigens eind 2005 enigszins getemperd door de lagere opbrengstprijzen. Dit kwam door een dalende kipconsumptie in enkele EU-landen, uit angst voor de vogelgriep. Daarnaast bleef de sector hinder houden van de invoer van lichtgezouten filets uit Brazilië.

De dalende kipconsumptie in met name Spanje en Italië kwam overigens ten goede aan de kalversector. Die zag de opbrengsten stijgen vanwege de grote vraag.

Lees ook:

Nederlander eet minder vlees

Minder vleeswaren op het bord

Consument laat worstenbroodje staan

Meer vlees naar het buitenland

Braziliaanse kip steeds vaker in de pan

Angst voor vogelgriep speelt kippensector parten

Meer allochtonen, meer schapenvlees

Reageer op dit artikel