nieuws

Vleesloze St. Patricksday houdt Ieren bezig

Industrienieuws

Vlees op St. Patricksday houdt gemoederen bezigWASHINGTON – Ierse katholieken in de VS zitten dit jaar met St. Patricksday met een probleem. De nationale feestdag valt dit jaar op een vrijdag in de vastenperiode. En laat nou net op St. Patricksday Ierse stoofpot en corned beef dé gerechten zijn om te eten.

Orthodoxe katholieken eten op vrijdag nooit vlees, ‘gewone’ katholieken onthouden zich tijdens de vastenperiode alleen op vrijdag van vlees.

De discussie onder Amerikaanse Ieren liep zo erg op dat bischoppen zich ermee zijn gaan bemoeien. Zij zijn immers degenen die dispensatie mogen verlenen bij bijzondere gelegenheden.

De bischoppen besloten deze week dat de traditionele Ierse vleesgerechten op deze uitzonderlijke St. Patricksday gewoon gegeten mogen worden. ‘Het gaat immers om een feestdag met een etnische en culturele achtergrond’, aldus een woordvoerder.

De Ierse katholieken die zich schuldig voelen na St. Patricksday wordt aangeraden de vleesloze vrijdag voor één keer te verschuiven naar een andere dag in de week.

Reageer op dit artikel