nieuws

Vleesexporteurs Brazilië ziedend om rapport

Industrienieuws

Rundveehouders in Europa verdienen momenteel goed aan rundvleesBRASILIA – Braziliaanse vleesexporteurs beschuldigen de Europese vee- en vleessector ervan misleidende informatie te verspreiden over de veiligheid van Braziliaans vlees, om hun eigen winsten te beschermen.

De sector reageert op een rapport van het Europese Voedsel- en Veterinaire Bureau (FVO). Daaruit bleek vorige week dat de Braziliaanse controles op vlees niet adequaat zijn en het land niet de garanties kan geven die de EU van zijn eigen Europese producten verlangt.

De vleessector in Brazilië noemt het rapport een ‘cynische poging’ van de Europese agrarische sector om zijn eigen winsten te beschermen en de prijs van rundvlees hoog te houden.

De Britse supermarktketen Asda, onderdeel van het machtige Amerikaanse Wal-Mart, verkoopt naar aanleiding van het rapport al geen Braziliaans rundvlees meer. Asda wordt er door de Brazilianen van beticht te zijn gezwicht voor de druk van Britse boeren.

‘Rundveehouders in Europa verdienen momenteel goud, omdat de prijzen voor rundvlees zo hoog zijn’, zegt voorzitter Vinicius Pratini de Moraes van de exportorganisatie ABIEC.

Pratini de Moraes was recent nog in Nederland en is hier gefotografeerd met de Braziliaanse ambassadeur
Vinicius Pratini de Moreas (l.)

Zij profiteren volgens hem momenteel van de gedeeltelijke importverboden op Braziliaans rundvlees vanwege mkz in dat land en van het exportverbod dat Argentinië zich dit jaar zelf oplegde om de rundvleesprijzen in eigen land te laten dalen.

Pratini de Moraes zegt dat Braziliaans rundvlees gewoon veilig is om te eten en dat de bevindingen in het rapport op niets zijn gebaseerd.

Lees ook:
CBL: niks mis met Braziliaans vlees
PVE willen verbod op Braziliaans vlees

NB: Lees in het julinummer van Meat & Meal HET DUEL met als onderwerp ‘Braziliaans Vlees, ja of nee’. Importeur Jack van Messel kruist de degens met ZLTO-voorzitter Anton Vermeer.

Reageer op dit artikel