nieuws

‘Vlees past in gezond eetpatroon

Industrienieuws

DEN HAAG – Na een aantal oproepen van kabinetsleden om minder vlees te eten klinkt in de voedingsnota van de ministers Klink (VWS) en Verburg (LNV) een ander geluid. ‘Vlees past in een gezond eetpatroon.

‘Vlees past in gezond eetpatroon

DEN HAAG – Na een aantal oproepen van kabinetsleden om minder vlees te eten klinkt in de voedingsnota van de ministers Klink (VWS) en Verburg (LNV) een ander geluid. ‘Vlees past in een gezond eetpatroon.’ 

De kritische geluiden van ministers in Den Haag om de consumptie te beperken, hadden te maken met het milieu, terwijl de Voedingsnota, die vrijdag werd gepresenteerd, de gezondheidsaspecten behandelt. Aan de zin dat vlees in een gezond eetpatroon past wordt wel direct toegevoegd dat ook zonder vlees een gezond voedingspatroon mogelijk is.

De nota stalt dat bij het eten van vlees de voorkeur uitgaat naar magere varianten, omdat vlees en vleeswaren veel verzadigde vetzuren kunnen bevatten.

Variëren voedingsnota
In voedingsvoorlichting moet aandacht worden besteed aan de mogelijkheden om te variëren in eiwitcomponenten als rood en witvlees, vis en vleesvervanger. Op die manier kan goed worden voorzien in de behoefte aan eiwitten, mineralen als ijzer en calcium, B-vitaminen en visvetzuren.

Visconsumptie verhogen
In de nota staat ook het doel om in de strijd tegen hart- en vaatziekten
de visconsumptie flink te verhogen, vooral bij mensen die geen of weinig vis eten. Het ligt voor de hand dat als er meer vis gegeten wordt de vleesconsumptie daar onder lijdt.

Download de voedingsnota

Lees ook:
Kabinet zet in op Campylobacter en Salmonella (7 juli 2008)
Kabinet: ‘Eet minder vlees’ (20 mei 2008)

‘Minder vlees eten is niet nodig’ (21 april 2008)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Alle berichten over vlees en milieu

Reageer op dit artikel