nieuws

Vlees bevat minder mineralen dan in 1940

Industrienieuws

Biefstuk zou minder mineralen bevattenLONDEN – Vlees bevat minder mineralen dan 65 jaar geleden. Een biefstuk bevat bijvoorbeeld de helft minder ijzer, zou blijken uit een Britse analyse over de chemische samenstelling van hedendaags voedsel.

De Britse voedingsbijbel, de Composition of Foods, houdt al jarenlang nauwgezet de voedingswaarde van onder meer vlees bij. Een vergelijking van mineraalgehaltes uit 1940 met de waardes uit 2002 brengt enorme verschillen aan het licht. Wie vandaag een rumpsteak koopt, zal daarin 55 procent minder ijzer en 7 procent minder magnesium aantreffen.

Twijfel

De cijfers verschijnen deze maand in Food Magazine, het tijdschrift van Food Commission. De analyse gebeurde door David Thomas, een voedingsdeskundige die mineralensupplementen voorschrijft en verkoopt. Volgens hem veroorzaken intensieve landbouw en industriële productie de spectaculaire daling in de voedingswaarde van zuivelproducten en vlees.

De Britse landbouw- en voedingsindustrie betwisten de resultaten. Volgens hen is een vergelijking zeer moeilijk omdat de variëteiten veranderd zijn en omdat er andere transport- en bewaarmethodes worden gebruikt. Bovendien zou de testmethode de afgelopen zestig jaar grondig gewijzigd zijn. ‘De analyse-instrumenten waarover we nu beschikken, zijn veel nauwkeuriger en zullen dus per definitie andere resultaten opleveren.’

Reageer op dit artikel