nieuws

Vion vraagt atv aan door blauwtongziekte

Industrienieuws

Blue tongueTILBURG – Slachtconcern Vion heeft arbeidstijdsverkorting aangevraagd voor de medewerkers van zijn runderslacherij in Tilburg.

Dat meldt website Zibb.nl. Vion heeft de aanvraag gedaan vanwege de vervoersbeperkingen die ingesteld zijn na de uitbraak van blauwtongziekte bij schapen in Zuid- Limburg. De aanvoer van runderen is gedaald van ruim 2.000 naar circa 750 runderen per week.

Maandagmiddag vergaderen de veterinaire experts van de 25 EU-lidstaten in Brussel over de bestrijding van de oprukkende blauwtongziekte. De Europese Commissie pleit voor de instelling van een geblokkeerde zone die bijna geheel of geheel Nederland omvat, maar ook (delen van) buurlanden. gedurende een week zou er een vervoers- en exportverbod voor levende koeien, schapen en geiten van kracht moeten worden. Dat heeft een expert van de Commissie maandag gezegd vooruitlopend op het overleg.

Het commissievoorstel voor zo’n zone beslaat verder 75 tot 80 procent van België, heel Luxemburg, een deel van het westen van Duitsland, en mogelijk in overleg met de Franse regering een deel van het noorden van Frankrijk.

Dat zou betekenen dat minister Veerman van LNV gelijk krijgt met zijn omstreden besluit om na het opduiken van blauwtong in Zuid-Limburg een landelijk exportverbod voor herkauwers uit te vaardigen. Maar tegelijk wordt Veerman door Brussel gebonden aan een termijn.

Lees ook:
Geïmporteerd en besmet dier mogelijke oorzaak’
Bluetongue bij Limburgse schapen
Blauwtong bij mogelijk 14 bedrijven

Reageer op dit artikel