nieuws

Vion verhaalt dioxineschade

Industrienieuws

VionBEST – Vleesverwerker Vion Food Group gaat de schade die het heeft opgelopen door veevoer met te veel dioxine verhalen op de producenten en toeleveranciers van het vervuilde veevoer. Volgens het Agrarisch Dagblad gaat het om negen ton. Vion doet geen uitlatingen over het bedrag.

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) ontdekte eind januari dat veevoer van mengvoederbedrijf Bouman uit het Brabantse Andel te veel dioxine bevatte. De bron van de vervuiling bleek met als doorgeefluiken de Belgische bedrijven Profat, dat vervuild varkensvet aan Bouman leverde, en PB Gelatins de leverancier van zoutzuur Tessenderlo Chemie te zijn.

Toen landen de grenzen gingen sluiten en er verhalen kwamen dat er vervuild varkensvlees in de schappen zou liggen, besloot Vion 7.700 varkens op te kopen. Dit om alle risico’s voor te zijn. Het vlees van de varkens werd vernietigd.

De varkensvleessector heeft bij de export naar enkele landen buiten de Europese Unie zoals Japan, nog altijd te kampen met de naweeën van de kwestie. Voor deze landen hangt er nog altijd wat mist rond de veiligheid van het Nederlandse varkensvlees. Ze willen extra garanties: dat het vlees bijvoorbeeld niet afkomstig is van dieren die voor eind januari 2006 geslacht zijn. (ANP)

Lees ook:
Dioxinevervuiler krijgt claim van 2 miljoen euro

Voor alle berichten over de dioxine-affaire klik hier

Reageer op dit artikel