nieuws

Vier EU-landen openen grens voor Polen

Industrienieuws

UitbenerBRUSSEL – Vier West-Europese landen hebben in de nacht van zondag op maandag onbeperkt hun grenzen geopend voor werknemers uit Oost-Europa.

Griekenland, Spanje, Finland en Portugal sluiten zich aan bij de drie landen die twee jaar geleden al de beperkingen ophieven. Dat waren Groot-Brittannië, Ierland en Zweden.

Maandag is het precies twee jaar geleden dat de Oost-Europese landen toetraden tot de Europese Unie. Destijds was afgesproken dat West-Europese landen tot uiterlijk 2011 Oost-Europese werknemers mochten blijven weren. Die landen vreesden een toevloed van Polen en andere veelal goedkoper werkende Oost-Europese werknemers.

Nederland en vier andere West-Europese landen openen de grenzen geleidelijk. Nederland, België, Luxemburg en Frankrijk doen dat per sector; Italië heeft zijn quotum voor buitenlandse werknemers bijna verdubbeld.

De Europese Commissie vindt de uitgebreidere openstelling een groot succes. ‘Een paar maanden geleden had niemand verwacht dat de helft van de West-Europese landen geen enkele beperking meer zou hebben en dat de meeste andere landen hun beperkingen afzwakken’, zei Europees Commissaris Vladimir Spidla (Sociale Zaken) zondag tegen de nieuwssite EU-Observer. ‘

De Europese Commissie had steeds gezegd dat de komst van legale Oost-Europese werknemers geen problemen veroorzaakt. In bijna geen enkel EU-land vormen zij meer dan 1 procent van de beroepsbevolking.

Alleen Duitsland, Oostenrijk en Denemarken houden hun grenzen voorlopig potdicht voor Oost-Europese werknemers. De eerste twee landen hebben al gezegd dat vol te willen houden tot de laatst mogelijke dag in 2011.

Later dit jaar moeten de 25 EU-landen overigens beslissen over soortgelijke toegang voor werknemers uit Bulgarije en Roemenië. Die twee landen treden naar verwachting 1 januari toe tot de Europese Unie. (ANP)

Lees ook:

Tweede Kamer: alleen Polen per sector

Reageer op dit artikel