nieuws

Vetsmelter maakt stroom van reuzel

Industrienieuws

Varkensvet heeft zoveel calorische waarde dat er energie van gemaakt kan wordenTER APELKANAAL – Varkensvetsmelterij Ten Kate in Ter Apelkanaal gaat energie halen uit reuzel. Naast de fabriek wordt een alternatieve energiecentrale gebouwd.

Volgens directeur Sjoerd-Jan ten Kate betreft het ’t grootste alternatieve energieproject in Nederland. Dertigduizend gezinnen zouden straks elektriciteit moeten kunnen krijgen uit varkensvet.

Ten Kate heeft ook fabrieken in Bremen, Kiel en Sögel in Duitsland waar van bijproducten van slachterijen calorische producten voor mensen en dieren worden gemaakt. Reuzel wordt wereldwijd bijvoorbeeld door bakkers gebruikt.

‘Het vet dat wij hebben is qua calorische waarde gelijk aan stookolie’, zegt Ten Kate in het Dagblad van het Noorden. ‘Je kunt er prima een verbrandingsmotor op laten werken.’ Ten Kate werkt in het project samen met Energy Valley.

Reageer op dit artikel