nieuws

Vervuild zoutzuur oorzaak dioxinecrisis

Industrienieuws

BRUSSEL – Een partij vervuild zoutzuur blijkt de oorzaak van de grootschalige verontreiniging van veevoer in Nederland, België en Duitsland. Dat heeft het Belgische agentschap voor voedselveiligheid FAVV gemeld.

De dioxine zat in zoutzuur, dat door het bedrijf PB Gelatins in Vilvoorde werd gebruikt om vet van varkensbotten af te krijgen. De leverancier, Tessenderlo Chemie, had het zoutzuur enkele weken niet gezuiverd door een defect filter. Het dioxine zette zich vast in het varkensvet, dat in veevoer belandde voor honderden boeren.

De besmetting in België blijkt veel wijder verspreid dan gedacht. Het Belgische agentschap FAVV heeft maandag nog eens driehonderd varkens- en pluimveebedrijven geblokkeerd. Eerder was al honderd Belgische boerderijen verboden om producten te verkopen.

De nieuwe blokkades komen omdat het vervuilde voer ook blijkt geleverd aan de Belgische voerbedrijven Leroy en Algoed. De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft geen aanwijzingen dat deze bedrijven aan ondernemers in ons land hebben geleverd. (ANP)

Meer berichten over dit onderwerp:

30 januari 2006

Dioxinexaak vertakt naar Duitsland

VWA blokkeert 275 bedrijven

Eerder al hogere concentraties bij Bouman

29 januari 2006

Bron dioxinebesmetting gevonden

Korea sluit grenzen voor Nederlands varkensvlees

27 januari 2006

CBL moet diep zuchten van dioxineaffaire

26 januari 2006

Dioxinevoer mogelijk bij honderden varkenshouders

Gevolgen dioxine voor vleessector nog onduidelijk

Reageer op dit artikel