nieuws

Verbod op Turkse kip blijft

Industrienieuws

De vogelgriep heeft in Turkije de tweede dode geëistANKARA/BRUSSEL – Brussel handhaaft voorlopig het importverbod op pluimveeproducten uit Turkije, nu de vogelgriep zijn tweede slachtoffer heeft geëist. De zus van een 14-jarige jongen die eerder deze week overleed, stierf in een ziekenhuis. Twee andere zusjes zijn ook besmet. Minister Veerman neemt voorlopig nog geen extra maatregelen, maar houdt de zaak wel scherp in de gaten.

Mogelijk hebben nog meer mensen in de regio de ziekte opgelopen door contact met zieke kippen. De familie woont in een dorpje met de Iraanse grens. Testen in Britse laboratoria moeten nog uitwijzen of de vogelgriep de gevreesde variant H5N1 betreft, die in Azië inmiddels 74 levens heeft gekost. De twee gevallen in Turkije zouden dan de eerste twee besmettingen zijn van H5N1 buiten Zuidoost-Azië en China.
De Europese Commissie houdt de zaak scherp in de gaten, samen met de Wereldgezondheidsorganisatie WHO en het Europees centrum voor ziektepreventie en -bestrijding ECDC in Stockholm. Vogelgriep is een riskante ziekte, omdat het zich via mensen en varkens kan omvormen tot een compleet nieuwe griep, waartegen de mens geen weerstand heeft. Eerdere varianten, zoals de Spaanse griep en de Hongkonggriep kostten wereldwijd miljoenen levens.

Reageer op dit artikel