nieuws

‘Verbied ritueel slachten

Industrienieuws

DEN HAAG – Ritueel slachten moet verboden worden. Dierenartsen stellen dat de dieren te veel pijn lijden bij het onverdoofd slachten.

‘Verbied ritueel slachten

DEN HAAG – Ritueel slachten moet verboden worden. Dierenartsen stellen dat de dieren te veel pijn lijden bij het onverdoofd slachten.

De beroepsvereniging KNMvD pleit in ieder geval voor meer toezicht op het slachten en vindt dat er alleen zoveel dieren mogen worden geslacht als behoefte is bij de islamitische en joodse gemeenschap. Nu gaat een gedeelte van het vlees naar het buitenland.

Winkels
Ook gebeurt het nu dat (afgekeurd) ritueel geslacht vlees in gewone winkels belandt, zonder dat duidelijk is dat het om ritueel geslacht vlees gaat. De KNMvD vindt dat consumenten moeten weten waar het vlees vandaan komt.

In Nederland worden jaarlijks twee miljoen dieren ritueel geslacht. In landen als Zwitserland, Noorwegen, Zweden, Finland en IJsland is ritueel slachten verboden.

Vrijheid godsdienst
Minister Verburg begon vorig jaar uit te zoeken of het voor religieuze organisaties bespreekbaar is om dieren te bedwelmen voordat ze ritueel worden geslacht. De minister benadrukte toen dat ze niet van plan was te tornen aan het recht op vrijheid van godsdienst en daarbij horende gebruiken als ritueel slachten.

Lees hier het volledige standpunt van de KNMvD

Lees ook:
Rituele slacht brengt Egypte ver (8 februari 2008)
Actie tegen onverdoofd slachten in Roemenië (30 januari 2008)
Onderzoek naar diervriendelijk doden (6 juli 2007)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Alle berichten over ritueel slachten

Reageer op dit artikel