nieuws

Veerman: McNuggets onnodig opgehokt

Industrienieuws

Kippen die binnen zitten, zijn nog welkom bij McDonald'sDEN HAAG – Vlees van gezonde kippen die buiten hebben gelopen, kan gewoon worden gegeten. Minister Veerman heeft het woensdag nóg maar een keer gezegd. Ditmaal in reactie op McDonald’s die alleen nog maar ‘opgehokte’ McNuggets wil verkopen.

Consumenten en voedingsbedrijven hebben ‘geen enkele reden’ om uit vrees voor besmetting met het vogelgriepvirus vlees van gezonde kippen die buiten lopen te weren, zegt de minister. De huidige afschermplicht is enkel bedoeld om een uitbraak van de ziekte te voorkomen.

De bewindsman reageerde woensdag op het besluit van fastfoodketen McDonald’s om alleen nog McNuggets en andere kipproducten van opgehokte dieren te verkopen. Op deze manier wil de keten garanderen dat de McChicken, McNuggets en de kipstukjes en eieren in de salades vrij zijn van het virus. De maatregel geldt voorlopig de komende zes tot acht maanden.

Veerman stelt dat McDonald’s net als andere bedrijven zelf mag weten welke producten ze inkoopt en welke eisen het hieraan stelt. Nodig vindt de minister de ophokmaatregel echter niet. De kipproducten zijn, mits goed bereid, immers veilig te eten.
De Productschappen Vee, Vlees en Eieren scharen zich achter de minister. ‘Het staat elk bedrijf vrij eisen te stellen aan zijn leveranciers. Maar hiervoor is nu geen aanleiding omdat het eten van vlees en eieren geen vogelgriep overbrengt’, reageert Alfred van Lenthe van de PVE. Hij verwacht dat de maatregel van de burgerketen de Nederlandse kippenboeren amper zal treffen. Het vlees en de eieren van de buitenlopende kippen worden doorgaans via andere kanalen dan McDonald’s verkocht.

Lees ook:
Opgehokte kipnuggets bij McDonald’s

Reageer op dit artikel