nieuws

Veel te verbeteren bij ritueel slachten

Industrienieuws

DEN HAAG – De vrijheid van godsdienst is een grondwettelijk recht en daarom zal minister Gerda Verburg (LNV) het ritueel slachten van dieren niet verbieden. Dat neemt niet weg dat het aanscherpen van eisen om het welzijn van de dieren te verbeteren tot de mogelijkheden behoort.

Veel te verbeteren bij ritueel slachten

DEN HAAG – De vrijheid van godsdienst is een grondwettelijk recht en daarom zal minister Gerda Verburg (LNV) het ritueel slachten van dieren niet verbieden. Dat neemt niet weg dat het aanscherpen van eisen om het welzijn van de dieren te verbeteren tot de mogelijkheden behoort.

De CDA-bewindsvrouw schrijft dat aan de Tweede Kamer bij de aanbieding van een rapport over dierenwelzijn en ritueel slachten. De voornaamste conclusie is dat het onbedwelmd ritueel slachten nadelig is voor het welzijn van het dier in vergelijking met het slachten na bedwelming.

Verburg komt in april volgend jaar met een standpunt over het rapport.

Volgens het stuk zijn er veel mogelijkheden om de situatie bij ritueel slachten te verbeteren. Verscheidene islamitische en joodse organisaties accepteren nu al vormen van bedwelming, en ‘daaraan kan verder worden gewerkt.’

Dierenleed kan ook verminderd worden door verbeteringen in slachthuizen en aan apparatuur om de dieren in bedwang te houden. Ook een beter training van personeel kan onnodige stress en pijn voorkomen.

Etiketteren
De onderzoekers bevelen aan dat geïmporteerd vlees van onbedwelmd ritueel geslachte dieren aan dezelfde slachteisen moet voldoen als vlees uit ons land. Ook moet de slachtmethode voor de consument duidelijk vermeld worden op de verpakking, zodat mensen niet ongewild vlees kopen van onbedwelmd geslachte dieren. Ook zou er binnen de Europese Unie na het EKO-keurmerk een halal-keurmerk moeten komen.

Lees ook:
Onderzoek naar ritueel slachten (4 april 2008)
HalalPlus combineert halal met bio (2 december 2008)
‘Halalcertificaat VS-bedrijven nep’ (17 november 2008)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over slachterijen

Reageer op dit artikel