nieuws

Varkenshouders apart verpleegd in ziekenhuis

Industrienieuws

ziekenhuisBILTHOVEN – Varkensboeren die in het ziekenhuis belanden, worden de eerste dagen van hun opname apart verpleegd. Pas als duidelijk is dat ze niet besmet zijn met de ziekenhuisbacterie MRSA, mogen ze met andere patiënten op de kamer liggen.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft de richtlijn voor MRSA aangescherpt, omdat varkensboeren een verhoogd risico hebben op besmetting met deze bacterie.

Het RIVM heeft de ziekenhuizen deze week op de hoogte gesteld van de aanscherping van de richtlijn. Tot nu werden alleen mensen die vanuit een buitenlands ziekenhuis in Nederland werden opgenomen, gezien als risicopatiënten voor MRSA. Zij moeten aanvankelijk ook gescheiden van andere patiënten liggen. Maar recent onderzoek wees uit dat 40 procent van de varkens MRSA heeft en dat de beesten de bacterie kunnen overdragen op mensen die veel met hen in contact komen.

Omdat er ook aanwijzingen zijn dat vleeskalveren MRSA op mensen kunnen overbrengen, toetsen ziekenhuizen ook kalverhouders op de bacterie. Zij hoeven echter niet van meet af aan apart te worden verpleegd omdat nog niet bekend is hoe hoog hun risico op besmetting is. Pas als de test uitwijst dat ze besmet zijn, komen ook zij op een eenpersoonskamer te liggen. (ANP)

Reageer op dit artikel