nieuws

Van Rooi Meat introduceert online slachtgegevens

Industrienieuws

DEVENTER – Van Rooi Meat biedt haar leveranciers voortaan slachtanalyse aan. Varkenshouders krijgen daarmee via internet inzicht in hun slachtgegevens.

DEVENTER – Van Rooi Meat biedt haar leveranciers voortaan slachtanalyse aan. Varkenshouders krijgen daarmee via internet inzicht in hun slachtgegevens.

Varkenshouders kunnen met het nieuwe systeem online hun actuele technische en economische gegevens inzien. Slachtanalyse, een product van Agrovision, werd tot voorkort alleen in de Mengvoersector gebruikt. De nieuwe versie is speciaal aangepast voor de slachterijsector. Addy van Rooi van Van Rooi Meat: ‘We wilden vanuit het ERP systeem de slachtgegevens op de website van Van Rooi aanbieden. Na onderzoek werd duidelijk dat boeren de data nodig hebben in een managementinformatie systeem. Daarom werd besloten om een samenwerkingsverband aan te gaan met Agrovision. In Slachtanalyse kunnen onze varkenshouders de data koppelen aan bijvoorbeeld de voer- en biggen gegevens. Dit biedt de boer meer inzicht dan alleen de slachtgegevens.’

Optimale afleverstrategie
In één oogopslag toont het nieuwe slachtanalyse programma de slachtbevindingen gecombineerd met de technische resultaten van het varkensbedrijf. Bovendien biedt het programma inzicht in de relatie tussen uitbetaling en de slachtbevindingen. Het programma levert de varkenshouder trend- en correlatierapporten en daarmee inzicht in de verbeterpunten in zijn afleverstrategie. De relatie tussen slachtgegevens en de korting of toeslag op de uitbetaling wordt getoond. Met dit gegeven kan de varkenshouder direct aan de slag om te werken aan een hogere opbrengstprijs en marge. Binnen het programma is het mogelijk gegevens te selecteren op basis van gewicht, spek/spier, magervlees percentage, prijs en andere details.

Vergelijken
De varkenshouder kan deze levering vergelijken met een gemiddelde van eerdere leveringen. Ook is het verloop in de tijd te zien. Bijvoorbeeld het effect van zwaarder of lichter leveren in de loop van de tijd is duidelijk zichtbaar. Als de varkenshouder wil, stuurt hij gegevens eenvoudig door aan externe begeleiders.
 

Reageer op dit artikel