nieuws

‘Unilever-personeel voelt zich kostenpost

Industrienieuws

De Brug, het hoofdkantoor van Unilever.ROTTERDAM – FNV Bondgenoten en de CNV Bedrijvenbond gaan woensdag actievoeren bij Unilever. Ze protesteren tegen het verplaatsen van onderdelen naar landen met lagere lonen. ‘Unilever-personeel voelt zich slechts een kostenpost’, zegt vakbondsbestuurder Lucas Vermaat van FNV Bondgenoten.

De protestmanifestatie is een lunch-actie bij het hoofdkantoor. Medewerkers van de boekhoudafdeling die al enige tijd actie voeren, onderbreken woensdag het werk tussen 11.00 en 15.00 uur. De actie is echter ook voor ander Unilever-personeel bedoeld. Om 12.00 uur is er muziek, gevolgd door enkele sprekers onder meer SP-fractievoorzitter in de Tweede Kamerlid en oud-Unox-medewerker Jan Marijnissen.

De bonden willen de Unilever-directie het belang van zekerheid voor de medewerkers laten zien. Eind vorig jaar werd al bekend dat de boekhouding verricht zal worden door IBM in Portugal, India en Polen. Ook de automatisering en de personeelsafdeling worden uitbesteed. De bonden vrezen dat op termijn de productie er ook aan moet geloven.

Unilever zegt dat verplaatsing van de productie naar het buitenland niet aan de orde is. ‘Het uitbesteden van de “shared services” is al een tijd aan de gang, niet alleen in Nederland maar in heel Europa. Het heeft alleen betrekking op drie onderdelen: HR, Finance Focus en IT’, aldus woordvoerder Gerbert van Genderen Stort.

De garanties van Unilever hebben niet zoveel betekenis, meent Vermaat van FNV Bondgenoten. ‘Het tempo van reorganisaties ligt bij Unilever heel hoog. Unilever heeft gezegd dat de productie niet nar het buitenland gaat maar voor hoe lang niet? Mensen voelen zich lamgeslagen en opgejaagd. Ze zijn flexibel, maar krijgen daar niets voor terug.’

FNV Bondgenoten wil daarom in de cao-onderhandelingen komend najaar een werkzekerheidsgarantie voor de 5000 medewerkers in Nederland voor een langere periode. Komt zo’n garantie er niet, dan sluit hij acties niet uit. Woordvoerder Gerbert van Genderen Stort zegt dat Unilever nooit werkzekerheidsgaranties vastlegt en dat nu ook niet van plan is.

Unilever stelt voor de werknemers van afdelingen die worden uitbesteed intern of extern werk te zoeken. Voor de financiële afdeling is er voor 28 werknemers op korte termijn een oplossing te verwachten, voor 28 anderen is er nog een jaar de tijd om iets te vinden, aldus Unilever.

Lees ook:
Financiële afdeling Unilever voert actie
Unilever besteedt deel automatisering uit
Unileverproductie niet naar buitenland

Reageer op dit artikel