nieuws

Type gen bepaalt vetopslag

Industrienieuws

Vetcellen blazen op naarmate er meer vet in wordt opgeslagen BOSTON – Het type perlipine-gen is een belangrijke marker voor vetzucht, voor blanke vrouwen. Dat schrijven onderzoekers van het Onderzoekers van het Amerikaanse wetenschappelijke onderzoeksbureau ARS in ‘Obesity Research’.

De onderzoekers, Andrew Greenberg en Jose Ordovas bestudeerden het verband tussen vier varianten van het gen (13041A/G, 14995A/T, 6209T/C en 11478G/A) op het percentage lichaamsvet en tailleomtrek.

Het gen speelt een bepalende rol of vet wordt opgeslagen in vetcellen, of wordt vrijgegeven als energiebron. Het staat voor de productie van het perlipine-eiwit, en hoe meer er van dit eiwit wordt geproduceerd, hoe meer vet er wordt opgeslagen.

In totaal werden er 373 mannen en 361 vrouwen onderzocht. Uit de studie blijkt dat blanke vrouwen met het type gen 13041A/G en 14995A/T meer vet opslaan en een grotere tailleomvang hebben, dan vrouwen gezegend met de andere typen. Door hormonale verschillen tussen de seksen gaat dezelfde conclusie niet op voor mannen.

Volgens Ordovas zijn beide gentypen belangrijke genetische markers voor vetzucht in vrouwen.

Reageer op dit artikel