nieuws

Turkije niet schuldig aan verspreiding H5N1

Industrienieuws

ROME – De landbouworganisatie FAO van de Verenigde Naties vindt vooralsnog niet dat Turkije de verspreiding van de vogelgriep heeft geholpen door langzaam te reageren. In oktober werd het virus voor het eerst vastgesteld.

Het virus dat in het oosten van het land is uitgebroken is genetisch gezien iets anders dan de ziekte die in het najaar werd ontdekt. Toen bleken vogels in het noordwesten van het land besmet te zijn met het vogelgriepvirus.
Het nieuwe virus lijkt volgens Juan Lubroth, hoofd van de afdeling infectieziekten bij de diergezondheidsdienst van de FAO echter meer op de virussen die zijn gevonden in het midden van China en Oekraïne. ‘Er is geen bewijs dat de manier waarop het virus de eerste keer onder controle werd gebracht ontoereikend was’, aldus Lubroth.

Inmiddels heeft de EU ook een importverbod ingesteld voor veren uit de landen die grenzen aan Oost-Turkije. Dit zijn: Iran, Azerbeidzjan, Armenië, Georgië en Syrië.

Meer over dit onderwerp:

In Istanbul mogelijk 21 gevallen vogelgriep

‘EU moet Turkije helpen bij vogelgriep’

Vogelgriep eist derde dode

Verbod op Turkse kip blijft

Reageer op dit artikel