nieuws

Transvetten maken dikker dan andere vetten

Industrienieuws

WASHINGTON – Transvetten maken niet alleen dikker dan andere vetten, ze zorgen ook voor meer gevaarlijk buikvet.

Dat stelden Amerikaanse onderzoekers op het jaarlijkse congres van de American Diabetes Association. Oorspronkelijk onderzochten de Amerikanen het effect van de transvetten op de bloedsamenstelling.

Om dit te kunnen onderzoeken moesten een stel apen zes jaar lang op een ‘transvet-dieet’. De apen kregen dagelijks acht procent van hun calorieën voorgeschoteld in de vorm van transvetten, afkomstig uit sojabonen. Tegelijkertijd volgden de onderzoekers ook een controle groep. Die apen kregen een bijna identiek dieet, waarbij de transvetten vervangen werden door een ander type vet.

Aan het eind van het onderzoek konden de Amerikanen er niet omheen. De ‘transvet-apen’ waren een stuk dikker dan de ‘controle-apen’. Zij waren zeven procent van hun lichaamsgewicht aangekomen, bijna vier keer zoveel als de ‘controle-apen’.

Ook bleken de ‘transvet’ apen te kampen 33 procent meer buikvet (risicofactor voor diabetes type II en hart- en vaatziekten) en een verstoorde insulinebalans (een voorloper van suikerziekte). Daarom concluderen de onderzoekers dan ook dat transvet niet alleen dikker maakt dan andere typen vetten, maar ook gevaarlijker is.

Lees ook:
KFC voor de rechter wegens gebruik van transvet
Minder transvet door ggo-olie

Reageer op dit artikel