nieuws

Transvetten maken baby houterig

Industrienieuws

Baby's houteriger als moeder transvetzuren heeft gegetenGRONINGEN – Baby’s ontwikkelen zich de eerste anderhalf jaar motorisch slechter als hun moeder tijdens de zwangerschap veel transvetten heeft gegeten.

Dat stelt hoogleraar ontwikkelingsneurologie Mijna Hadders-Algra van het Universitair Medisch Centrum Groningen.

Door de wanden van de navelstrengbloedvaten te onderzoeken, werd geanalyseerd welke voedingsstoffen het ongeboren kind binnenkreeg. Kinderen die veel transvetzuren binnen kregen, bewogen als ze anderhalf zijn minder vloeiend en houteriger dan kinderen die visolie kregen tijdens de zwangerschap.

Hadders-Algra en haar onderzoeksgroep onderzochten op kosten van babyvoedingfabrikant Numico ruim driehonderd pasgeborenen uit de regio Groningen op de aanwezigheid van visolie, vetzuren en transvetzuren. Daarnaast analyseerden ze de aanwezigheid van genoemde vetten in de navelstreng van de moeder. Het onderzoek heeft negen jaar in beslag genomen.

Hadders-Algra benadrukt dat de invloed van voeding en visolie op een kind beperkt is. ‘Voeding is maar een klein radertje in de hele ontwikkelingsmachine. Maar het is wel een radertje waar je wat aan kunt doen.’ Zij adviseert zwangere vrouwen daarom een à twee keer per week makreel en andere vette vis te eten.

Lees ook:
Visolie helpt mogelijk tegen ADHD
Visolie helpt niet tegen slecht hart
Critici vegen vloer aan met Brits omega-3 onderzoek

Reageer op dit artikel