nieuws

Thailand in mineur door kipquotum

Industrienieuws

Goedkoop Thais kippenvlees wordt vaak gebruikt voor het maken van snacksBANGKOK – Thailand voelt zich be­nadeeld door het quotum dat Europa wil instellen voor de invoer van pluimveevlees. Het land wil meer kippenvlees naar Europa expor­teren dan de Commissie met zijn nieuwe regeling wil toestaan.

Dat mel­den Thaise autoriteiten aan Agra Europe. De Europese Commissie is van plan om de invoer van pluimveevlees uit Bra­zilië en Thailand tegen een lager invoertarief te beperken tot 300.000 ton per jaar.

De regeling is een gevolg van een WTO-uitspraak die de hoge douanetarieven voor gezouten kipfilets uit derde landen aan de kaak stelde. Thailand zou van het totale invoerquotum ongeveer 120.000 ton naar Europa mogen verschepen, maar daar nemen de Aziaten geen genoegen mee.

Bovendien vreest Thailand dat Europa de in­voertarieven voor pluimveevlees op termijn weer verhoogt. Vol­gens de Europese Commissie zal in dergelijke gevallen ook het invoerquotum automatisch toenemen.

Lees ook:
Kip komt steeds vaker van ver (15-06-2006)

Reageer op dit artikel