nieuws

Strengere eisen aan pluimveevlees

Industrienieuws

ZOETERMEER – De EU schrijft sinds 1 december 2011 voor dat in pluimveevlees dat als vers ( rauw, onbewerkt pluimveevlees) in de handel wordt gebracht, geen Salmonella enteritidis (Se) en geen Salmonella typhimurium (St) mag zitten.

Strengere eisen aan pluimveevlees

ZOETERMEER – De EU schrijft sinds 1 december 2011 voor dat in pluimveevlees dat als vers ( rauw, onbewerkt pluimveevlees) in de handel wordt gebracht, geen Salmonella enteritidis (Se) en geen Salmonella typhimurium (St) mag zitten.

Deze strengere eisen gelden niet alleen voor vlees van vleeskuikens, maar ook voor vlees van uitgelegde leghennen. Om aan de strengere regelgeving te kunnen voldoen, heeft de legpluimveesector de eisen voor de Salmonella-bemonstering van leghennen uitgebreid. Deze extra bemonstering is opgenomen in de Salmonellaregelgeving van het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) en is sinds 1 maart 2012 verplicht.

Slachterij

De bestaande 15-wekelijkse bemonstering wordt uitgebreid met een bemonstering die maximaal 21 dagen voor afvoer van het legkoppel naar de slachterij moet worden uitgevoerd. De aanscherping van de Salmonellaregelgeving geldt voor alle legkoppels in Nederland en is in februari in het PPE-bestuur vastgesteld.

De extra bemonstering – met overschoentjes of (voor verrijkte kooi- of kolonie-huisvesting) mest – is volgens de sector nodig omdat slachterijen de actuele Se/St-status van te slachten leghennen moeten kennen. In de huidige situatie kan het zijn dat het laatste Salmonella-onderzoek al 15 weken voor de slacht plaatsvond.

 

Reageer op dit artikel